Dans
Theater
Muziek


UPPERTUNEShet Zweet van GodQUAX

Uppertunes

En francais

Projecten


Erik van der Weijden: altsaxofoon
Dirkjan de Koning: drums
Gerard Fritsma: contrabas

Muziekgroep 'De Uppertunes' kent een lange geschiedenis. Er zijn vele reizen naar Afrika geweest naar ondermeer Senegal in 2005, Burkina Faso en Benin in 2009, Mail 2010, Tunesië in 2012 en tweemaal Mali 2014. Elke reis heeft zo z'n verhalen opgeleverd en sporen nagelaten in de muziek die deze illustere muziekgroep produceert.

De bezetting van contrabas, drums en saxofoon biedt veel mogelijkheden om een open geluid te creëren. Er is voor de heren musici een grote noodzaak om helder te musiceren en vanuit patronen te denken die doorgaans in jazzmuziek niet gebruikelijk zijn. De patronen hebben een ondergrond in het wiskundig interpreteren van maatindelingen waarop melodieën gebouwd zijn. Het blijkt dat een harmonische ondergrond heel duidelijk gesuggereerd kan worden, doordat een herhaald inzetten van patronen een eenduidige structuur biedt en ook met een minimale instrumentatie toonsoorten en een harmonische spanning genereert.

De tradities zoals ingezet door een Ornette Coleman, John Coltrane of zielsverwante collega's in Afrika, hebben de Uppertunes aangezet tot het geïmproviseerd interpreteren van vormstructuren, melodische concepten en ritmische patronen. Dat dit kan leiden tot een enerverende ervaring die uw zinuigen tot het uiterste tart. U kunt geluidsfragmenten beluisteren die op dit uithangbord te vinden zijn.

boekingen: Maya Schwantje
tel: 020-6793278 (overdag)
tel: 020-6945497 ('s avonds)
stichting.de.lichting@gmail.com